Для взрослых Стиль Семья Философия Путешествия Косметика Праздники Автомобили Школьники Детское здоровье Вышивка Красота и Здоровье
Лучшие статьи

День святителя Николая Чудотворца - 19 декабря 2016 г.

В XI веке греческая империя переживала тяжелое время. Турки опустошали ее владения в Малой Азии, разоряли города и сёла, убивая их жителей, и сопровождали свои жестокости оскорблением святых храмов, мощей, икон и книг. Мусульмане покушались уничтожить мощи святителя Николая, глубоко чтимого всем христианским миром.


В 792 году калиф Аарон Аль-Рашид послал начальника флота Хумейда разграбить остров Родос. Опустошив этот остров, Хумейд отправился в Миры Ликийские с намерением взломать гробницу святителя Николая. Но вместо нее он взломал другую, стоявшую рядом с гробницей Святителя. Едва святотатцы успели это сделать, как на море поднялась страшная буря и почти все суда были разбиты.


Взяв большой узел с золотом, в полночь, когда все спали и не могли его видеть, он подошел к хижине несчастного отца и через окно бросил внутрь золото, а сам поспешно возвратился домой. На утро отец нашел золото, но не мог ведать, кто был его тайным благодетелем. Решив, что Сам Промысел Божий послал ему эту помощь, он возблагодарил Господа и вскоре смог выдать замуж старшую дочь.


Святитель Николай, когда увидел, что его благодеяние принесло надлежащий плод, решил довести его до конца. В одну из следующих ночей он также тайно бросил через окно в хижину бедняка другой мешок с золотом.


Отец вскоре выдал замуж и вторую дочь, твердо надеясь, что Господь таким же образом окажет милость и третьей дочери. Но он решил во что бы то ни стало узнать своего тайного благодетеля и достойно поблагодарить его. Для этого он не спал ночей, выжидая его прихода.


Не долго ему пришлось ждать: скоро пришел и в третий раз добрый пастырь Христов. Услышав звон упавшего золота, отец поспешно вышел из дома и догнал своего тайного благодетеля. Узнав в нем святителя Николая, он пал к его ногам, целовал их и благодарил его как освободителя от духовной гибели.


По возвращении дяди из Палестины, святитель Николай сам собрался туда же. В пути на корабле он проявил дар глубокого прозрения и чудотворения: предвозвестил наступающую жестокую бурю и силой своей молитвы усмирил ее. Вскоре здесь же на корабле он совершил великое чудо, воскресив юношу матроса, который упал с мачты на палубу и разбился насмерть. В пути корабль часто приставал к берегу. Святитель Николай везде приложил заботы к врачеванию недугов мест-ных жителей: одних исцелил от неизлечимых болезней, из других изгнал мучивших их злых духов, иным, наконец, подал утешение в скорбях.


По прибытии в Палестину, святитель Николай поселился неподалеку от Иерусалима в селении Бейт-Жала (библейская Ефраффа), которое находится на пути в Вифлеем. Все жители этого благословенного села — православные; там находятся две православные церкви, из которых одна, во имя святителя Николая, построена на том месте, где некогда проживал святитель в пещере, служащей теперь местом поклонения.


Есть предание, что во время посещения святых мест Палестины, святитель Николаи пожелал однажды ночью помолиться в храме; подошел к дверям, закрытым на замок, и двери Чудесной Силой сами открылись, чтобы Избранник Божий мог войти в храм и исполнить благочестивое желание своей души.

Молитва первая Николаю Угоднику

О, всесвятый Николае, угодниче преизрядный Господень, теплый наш заступниче, и везде в скорбех скорый помощниче!

Помози мне грешному и унылому в настоящем сем житии, умоли Господа Бога даровати ми оставление всех моих грехов, елико согреших от юности моея, во всем житии моем, делом, словом, помышлением и всеми моими чувствы; и во исходе души моея помози ми окаянному, умоли Господа Бога, всея твари Содетеля, избавити мя воздушных мытарств и вечного мучения: да всегда прославляю Отца и Сына и Святаго Духа, и твое милостивное предстательство, ныне и присно и во веки веков.

Аминь.

Молитва вторая святителю Николаю Чудотворцу

О всехвальный, великий чудотворче, святителю Христов, отче Николае!

Молим тя, буди надежда всех христиан, верных защитель, алчущих кормитель, плачущих веселие, болящих врач, по морю плавающих управитель, убогих и сирых питатель и всем скорый помощник и покровитель, да мирное зде поживем житие и да сподобимся видети славу избранных Божиих на небеси, и с ними непрестанно воспевати единаго в Троице поколоняемого Бога во веки веков. Аминь.

Молитва третья святителю Николаю Чудотворцу

О всехвальный и всечестивый архиерею, великий Чудотворче, Святителю Христов, отче Николае, человече Божий и верный рабе, мужу желаний, сосуде избранный, крепкий столпе церковный, светильниче пресветлый, звезда осиявающая и освещающая всю вселенную: ты еси праведник, яко финик процветший, насажденный во дворах Господа своего, живый в Мирах, миром облагоухал еси, и миро приснотекущее благодати Божия источая.

Твоим шествием пресвятый отче, море осветися, егда многочудная твоя мощи шествоваху во град Барский, от востока до запада хвалите имя Господне.

О преизящный и предивный Чудотворче, скорый помощниче, теплый заступниче, пастырю предобрый, спасающий словесное стадо от всяких бед, тебе прославляем и тебе величаем, яко надежду всех христиан, источника чудес, защитителя верных, премудрого учителя, алчущих кормителя, плачущих веселие, нагих одеяние, больных врача, по морю плавающих управителя, пленников свободителя, вдов и сирот питателя и заступника, целомудрия хранителя, младенцев кроткого наказателя, старых укрепление, постников наставника, труждающихся упоение, нищих и убогих изобильное богатство.

Услыши нас, молящихся тебе, и прибегающих под кров твой, яви предстательство твое о нас к Вышнему, и исходотайствуй твоими богоприятными молитвами, вся полезная ко спасению душ и телес наших: сохрани святую обитель сию (или храм сей), всякий град и весь, и всякую страну христианскую, и люди живущая от всякого озлобления помощию твоею:

Означает ли все сказанное, что житиям вообще нельзя верить? Вовсе нет. Хотя бы потому, что от житий не всегда можно требовать исторической достоверности, на которую они и не претендуют. Житие говорит нам в первую очередь о значимости святого для Церкви и церковного народа, рисует нам его духовный образ. Что же касается исторического облика святого, то в некоторых случаях он остается как бы «за кадром.»

И здесь важно сказать о той третьей жизни каждого святого, которую он проживает в опыте верующих на протяжении многих столетий, протекших после его смерти. Речь идет об исцелениях и чудесах, совершающихся у мощей или гробницы святого, о многообразной помощи, которую оказывает святой, когда к нему обращаются с молитвой. И во многих случаях оказывается, что таинственным образом эта жизнь святого в опыте Церкви соответствует тому, что мы можем узнать о святом из его жития. И житие, лишенное исторической достоверности, оказывается безусловно достоверным на каком-то глубинном и опытном уровне. И чудеса, описанные в житии, затем многократно повторяются в опыте других людей.

Молитва 2-я святителю Николаю Чудотворцу, архиепископу Мир Ликийских

О всехвальный, великий чудотворче, святителю Христов, отче Николае!

Молим тя, буди надежда всех христиан, верных защитель, алчущих
кормитель, плачущих веселие, болящих врач, по морю плавающих управитель,
убогих и сирых питатель и всем скорый помощник и покровитель, да мирное
зде поживем житие и да сподобимся видети славу избранных Божиих на
небеси, и с ними непрестанно воспевати единаго в Троице поколоняемого
Бога во веки веков. Аминь.

Молитва 3-я святителю Николаю Чудотворцу

О всехвальный и всечестивый архиерею, великий Чудотворче, Святителю
Христов, отче Николае, человече Божий и верный рабе, мужу желаний,
сосуде избранный, крепкий столпе церковный, светильниче пресветлый,
звезда осиявающая и освещающая всю вселенную: ты еси праведник, яко
финик процветший, насажденный во дворах Господа своего, живый в Мирах,
миром облагоухал еси, и миро приснотекущее благодати Божия источая.

Кондак 5

Боготечная звезда явился еси, наставляя по морю плавающих люте, имже смерть предстояше вскоре иногда, аще не бы ты предстал еси призывающим тя в помощь, Чудотворче святый Николае: уже бо нестыдно бесом летающим, и погрузити корабли хотящим запретив, отгнал еси их, верныя же научил
еси спасающему тобою Богу взывати: Аллилуиа.

Икос 5

Видеша откровицы, на брак скверный нищеты ради уготованныя, великое твое к нищим милосердие, преблаженне отче Николае, егда старцу родителю их, нощию узелцы три злата таяся подал еси, самаго со дщерьми избавляя от падения греховнаго. Того ради слышиши от всех сице:
Радуйся, милости превеликия сокровище:
Радуйся, промышления о людех приятелище.
Радуйся, пище и отрадо к тебе прибегающих:
Радуйся, хлебе неснедаемый алчущих.
Радуйся, богатство бедне живущим на земли Богом данное:
Радуйся, воздвижение скорое убогих.
Радуйся, быстрое нищих услышание:
Радуйся, скорбящих приятное попечение.
Радуйся, триех дев непорочный невестителю:
Радуйся, чистоты усердный хранителю.
Радуйся, ненадежных надеяние:
Радуйся, всего мира наслаждение.
Радуйся, Николае, великий Чудотворче.

Кондак 6

Проповедует мир весь тебе, преблаженне Николае, скораго в бедах заступника: яко многажды в единем часе, по земли путешествующим, и по морю плавающим, предваряя, пособствуеши, купно всех от злых сохраняя, вопиющих к Богу: Аллилуиа.

Икос 6

Возсиял еси свет животный, избавление нося воеводам, неправедную смерть прияти имущим, тебе добрый пастырю Николае, призывающим, егда вскоре явлься во сне цареви, устрашил еси его, сих же неврежденных отпустити повелел еси. Сего ради с ними купно и мы благодарственно вопием ти:
Радуйся, усердно призывающим тя помогаяй:
Радуйся, от неправеднаго убиения избавляяй.
Радуйся, от лестныя сохраняяй клеветы:
Радуйся, неправедныя разрушаяй советы.
Радуйся, растерзаяй лжу яко паучину:
Радуйся, возношаяй славно истину.
Радуйся, неповинных от уз разрешение:
Радуйся, и мертвецев оживление.
Радуйся, проявителю правды:
Радуйся, помрачителю неправды.
Радуйся, яко тобою неповиннии избавлени от меча:
Радуйся, яко тобою насладишася света.
Радуйся, Николае, великий Чудотворче.

Кондак 7

Хотя богохульное еретическое отгнати злосмрадие, миро воистинну благовонное таинственное явился еси, Николае: люди Мирейския пасый, весь мир своим благодатным миром исполнил еси. И от нас убо богомерзкое греховное злосмрадие отжени, да благоприятно Богу вопием: Аллилуиа.

Икос 7

Новаго тя Ноя, наставника ковчега спасительнаго разумеем, отче святый Николае, бурю всех лютых разгоняющаго направлением своим, тишину же Божественную приносящаго вопиющим таковая:
Радуйся, обуреваемых тихое пристанище:
Радуйся, утопающих известное хранилище.
Радуйся, плавающих посреде пучин добрый кормчий:
Радуйся, треволнения морская уставляющий.
Радуйся, превождение сущих в вихрех:
Радуйся, согреяние сущих во мразех.
Радуйся, сияние скорбный мрак разгоняющее:
Радуйся, светило вся концы земли просвещающее.
Радуйся, от бездны греховныя человеки избавляяй:
Радуйся, в бездну адскую сатану ввергаяй.
Радуйся, яко тобою дерзновенно бездну милосердия Божия призываем:
Радуйся, яко тобою от потопа гнева избавльшеся, мир с Богом обретаем.
Радуйся, Николае, великий Чудотворче.

Кондак 8

Странное чудо является притекающим к тебе, блаженне Николае, священная твоя церковь: в ней бо и малое моление приносяще, велиих недугов приемлем исцеление, аще токмо по Бозе упование на тя возложим, верно вопиюще: Аллилуиа.

Икос 8

Весь еси всем воистинну помощник, Богоносе Николае, и собрал еси вкупе вся прибегающия к тебе, яко свободитель, питатель, и врач скорый всем земным, на похвалу всех подвизая вопити к тебе сице:
Радуйся, всяких исцелений источниче: 
Радуйся, люте страждущим помощниче.
Радуйся, заре сияющая в нощи греховней блудящим:
Радуйся, росо неботочная в знои трудов сущим.
Радуйся, подаваяй требующим благостроение:
Радуйся, утовляяй просящим изобилие.
Радуйся, многажды прошение предваряяй:
Радуйся, старым сединам силу обновляяй.
Радуйся, многих заблуждших от пути истиннаго обличителю:
Радуйся, таин Божиих верный служителю.
Радуйся, яко тобою зависть попираем:
Радуйся, яко тобою благонравное житие исправляем.
Радуйся, Николае, великий Чудотворче.

Кондак 9

Всякия утоли болезни, великий наш заступниче Николае,
растворяя благодатная врачевания, услаждающая души наша,
сердца же веселящая, всех усердно к помощи твоей
притекающих, Богу же вопиющих: Аллилуиа.

Икос 9

Ветия суемудренныя нечестивых, видим тобою посрамленныя, Богомудре отче Николае: Ариа бо хульника, разделяюща Божество, и Савеллиа, смешающа Святую Троицу, препрел, нас же во православии укрепил еси. Сего ради вопием ти сице,
Радуйся, щите защищаяй благочестие:
Радуйся, мечу, посецаяй злочестие.
Радуйся, учителю Божественных велений:
Радуйся, губителю богопротивных учений.
Радуйся, лествице Богом утвержденная, еюже восходим к небеси:
Радуйся, покрове Богом зданный, имже покрываются мнози.
Радуйся, немудрых умудривый твоими словесы:
Радуйся, ленивых подвигнувый твоими нравы.
Радуйся, светлосте заповедей Божиих неугасимая:
Радуйся, луче оправданий Господних пресветлая.
Радуйся, яко учением твоим сокрушаются еретическия главы:
Радуйся, яко тобою вернии сподобляются славы.
Радуйся, Николае, великий Чудотворче.

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на женский сайт www.inmoment.ru обязательна!


Считается, что Николай – угодник в этот день идет по заснеженным полям, спустившись с небесных полей. За один день обходит всю Землю Русскую. Изгоняет всех темных духов.
Есть и символ у этого дня – это николайчики, медовые прянички.


Перед праздником Святой Николай выпекает печенье, похожее на луну или звезды. Ему помогают в этом его помощники – ангелы. Весело в этот день и взрослым и детям.

(голосов:0)
Похожие статьи:

Важность этого праздника подтверждается Церковью, которая установила апостольский пост, являющийся подготовкой к празднику. Пост - время духовного сосредоточения, углубленной внутренней жизни, созерцания богооткровенных истин. Святые отцы, учители наши, устанавливая этот пост, хотели понудить народ Божий устремить духовный взор к двум удивительным личностям - первоверховным апостолам Петру и Павлу. 


Воздвижение Креста ГосподняВоздвижение Честного и Животворящего Креста Господня — двунадесятый церковный праздник. Празднование 14 сентября (27 сентября)

Греческое название праздника – `H pankosmios gupsosis tou timiou kai zoopoiou Staurou – «Всемирное воздвижение Честного и Животворящего Креста»; лат. Exaltatio Sancti Crucis – Воздвижение св. Креста , один из главных христианских праздников.


Что делать, если у меня не растет грудь

Начало роста молочных желез является одним из самых ранних признаков полового созревания у девочек. Как правило, первые признаки увеличения груди появляются уже в 10,5 - 11,5 лет. Обычно, грудь начинает расти примерно за 1 год до появления первых месячных.


Комментарии к статье День святителя николая чудотворца:


2015-2016